top of page
  • leendeschoesitter

To be or not to be (William Shakespeare)

Bijgewerkt op: 16 mrt. 2023

"To be or not to be", één van de meest bekende citaten uit de wereldliteratuur ...

Een zin die me altijd al aansprak omdat die me, denk ik, altijd al ergens dieper raakte, terwijl ik me daar nog niet echt bewust van was.

Zijn of niet zijn?

Na een paar pittige levensperiodes te hebben beleefd was me wel één ding heel duidelijk geworden, ergens was ik mezelf toch wel al een paar keer verloren ondertussen. Die periodes waren duidelijk gekenmerkt door het me niet goed voelen. Waar waren de dingen dan fout gegaan? Waar was ik mezelf dan verloren? En hoe is het zelfs mogelijk om jezelf te verliezen? Wie is die "ik" dan die ik verloren was? Wil dit dan zeggen dat we eigenlijk met twee zijn?

Op een dag besloot ik om hiermee aan de slag te gaan om te weten te komen wie ik dan echt ben onder al die aangeleerde en geconditioneerde patronen?

Door deze zoektocht ging er een heel nieuwe wereld open voor mij. Ik leerde dat de wereld veel mooier is dan hoe we de wereld momenteel waarnemen. Dat er wel degelijk zin is in het menselijk bestaan. Dat er eigenlijk helemaal niets is om angst van te hebben, zelfs niet van de dood. Dat vrijheid en vreugde een geboorterecht zijn voor iedere mens hier op aarde en dat we allemaal verbonden zijn met elkaar. En vooral dat het echt tijd is dat we ons hier allemaal meer en meer bewust van worden, zodanig dat we ons eigen voortbestaan niet continu blijven bedreigen. En dat niets van dit alles buitennormaal is, maar gewoon deel uitmaakt van een natuurlijk evolutionair proces. Het mooie is dat je eigenlijk alles al in je hebt om mooi mee te kunnen stromen met dit natuurlijke proces, omdat je er deel van uitmaakt. Het moeilijke is dan weer dat we dit helemaal niet geleerd hebben, omdat we in onze menselijke evolutie vooral bezig zijn geweest met hoe te overleven in de materiële wereld. Dringend tijd dus voor een shift!! Een shift in bewustzijn. Eén die start bij jezelf, maar met een niet te onderschatten positieve invloed op je omgeving, omdat we nu éénmaal allemaal verbonden zijn. Een shift die ervoor zal zorgen dat ook jij, die mooie wereld die ik ontdekte tijdens mijn zoektocht, kan beginnen waarnemen.


"To be or not to be?"


Wat ik eruit geleerd heb, tot nu toe, is dat het vooral heel bevrijdend voelt om zo dicht mogelijk bij je ware/echte zelf te blijven... Je weet wel, die "ik", die ik af en toe al eens verloren was, waardoor ik me minder goed ging voelen... Die "ik", die er altijd al geweest is, die er al was toen ik hier op aarde ben geboren. Door te voelen en te omarmen wie ik echt ben weet ik nu ook vlotter welke richting ik wil uitgaan, wat best bij me past en wat me echt vreugde brengt. Het lukt me steeds beter om mee te stromen met die natuurlijke flow van het leven en ik ben gestopt met het zwemmen tegen de stroom, terwijl ik vroeger dacht dat dat zo hoorde, want zware inspanningen waren toch nodig om dingen te kunnen bereiken in het leven?... To flow or not to flow? 🙃


159 weergaven1 opmerking

1 Comment


Bart VB
Bart VB
Jun 20, 2022

Inspirerende tekst die inzicht, troost, uitzicht en absolute rust brengt. If you want to reach the sea of wisdom just let the river's flow guide you. Alles komt altijd goed vanzelf. Dankjewel.

Like
bottom of page